ПОЛИТИКА НА КОЛАЧИЊА

Како би работела интернет страницата исправно, со можност за унапредување и подобрување на вашето искуство при прегледот, потребна е мала количина на информации ( cookies) да постојат на вашиот уред. Со користење на овие интернет страници се сложувате на користење колачиња, со чие блокирање ќе можете се уште да ја прегледате страницата но некои опции нема да бидат функционални.

ШТО СЕ КОЛАЧИЊАТА?

Колачето е информација спремна на вашиот компјутер/било кој друг уред ,која доаѓа од страницата која моментално ја посетувате. Колачињата обично ги спремаат вашите поставки, поставки за веб страницата, како што се јазик и адреса. Подоцна,кога повторно ќе ја отворите истата веб страница , интернет прегледнекот ги враќа назад колачињата кои и припагаат на таа страница. Ова и овозможува на страницата да спреми информации според вашите барања. Колачињата може да спремат голем опсег на информации како што се ваши лични податоци ( ваше име или е маил адреса ) . Сепак,оваа информација може да се создаде само доколку вие го дозволите тоа – веб страниците неможат да пристапат до информации доколку вие тоа не сте им го овозможиле ниту пак можат да допрат до ваши останати информации на вашиот компјутер или

телефон . Зададените активности за праќање и враќање колачиња на вас не ви се видливи. Сепак вие може да го промените тоа во вашите поставки на Интернет пребарувачот ,може сами да одберете дали сакате да ги прифатите или одбиете колачињата,да избришете веќе спремни колачиња .

КАКО ДА ГИ ОНЕВОЗМОЖИТЕ КОЛАЧИЊАТА?

Поставките за колачињата може да се контролираат во вашиот веб прегледник. Ако ги оневозможите колачињата можеби нема да можете да користите некои од активностите на нашата веб страница.

ШТО СЕ ПРИВРЕМЕНИ КОЛАЧИЊА?

Привремените колачиња се колачиња кои се поништуваат по затварање на веб прегледникот.

ШТО СЕ ПОСТОЈАНИ КОЛАЧИЊА?

Постојаните колачиња се колачиња кои остануваат на вашиот компјутер и по затварање на веб прегледникот. Со нивна помош страниците се потхрануваат со податоци како што се име за пријава и лозинка , така што не мора да се пријавувате при секое приклучување на страницата.

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА ОД ПРВА СТРАНА?

Колачиња од прва страна се оние кои потекнуваат од бев страната која ја гледата и тие можат да бидат привремени и постојани. Тие ја потхрануваат страницата со податоци кои ќе се појават и при повторно вклучување.

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА ОД ТРЕТА СТРАНА?

Овие колачиња најчесто доаѓаат од реклами кои се појавуваат на веб страницата која ја гледате. Со помош на тие колачиња веб страниците можат да ги користат за маркетиншки цели.

ДАЛИ ОВАА СТРАНИЦА КОРИСТИ КОЛАЧИЊА?

Да, со цел подобро искуство на нашите корисници при преглед на нашата страница.

КАКВИ КОЛАЧИЊА КОРИСТИ ОВАА СТРАНИЦА И ЗОШТО?

Повремени колачиња ( Session cookies) – се колачиња кои истекуваат и се губат со самото затварање на страницата. Ние користиме session cookies со цел да го подобриме вашето искуство на нашата страница.

Постојани колачиња (Persistent cookies) – обично имаат рок на истекување кој е далеку во иднина и на тој начин ке остане во вашиот пребарувач се додека не истече или додека вие рачно не ги избришете. Ние користиме трајни колачиња со цел подобро да ги разбереме навиките на корисниците, и да ја подобриме интернет страницата према вашите навики. Меѓутоа со собирање на овие податоци за вас ние немаме можност да ве идентифицираме , туку ги користиме само за статистички цели .

ДАЛИ НА СТРАНИЦАТА ИМА КОЛАЧИЊА ОД ТРЕТА СТРАНА?

Има неколку надворешни сервиси кои на корисниците им спремаат лимитирани колачиња. Овие колачиња не се поставени од страна на оваа страница но служат за нејзино подобро функционирање и подобар пристап на корисниците. Со тоа информациите кои ги давате и се заштитени со услови наведени на оваа страница важат само за неа, додека оние кои потекнуваат од надворешните сервиси треба да ги проверите на нивните официјални страници. Моментално овозможуваме :

Мерење на посетеност :

Оваа страница користи сервис за мерење на посетеност како што се : Google Analytics . Информациите собрани на овој начин неможат да служат за ваше идентифицирање , туку само за статистички цели .

ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ ОКОЛУ ИСКЛУЧУВАЊЕ НА КОЛАЧИЊАТА

Во моментов постојат неколку страници на кои можете да ги исклучите колачињата и да се информирате повеќе за нив

www.allaboutcookies.org

www.youronlinechoices.eu